Auteursrecht en naamsvermelding
Auteursrecht
Op foto’s rust auteursrecht. Dit recht ontstaat automatisch en geldt tot 70 jaar na de dood van de maker. Over het algemeen geldt dat jij als klant het gebruiksrecht krijgt van de foto’s. De auteursrechten blijven bij de fotograaf. Heb je een foto en wil je weten of je een foto mag gebruiken? Gebruik dan het auteursrechtenkaartje van Dupho.
Naamsvermelding
Publiceer je een foto dan is het verplicht de naam van de fotograaf erbij te vermelden. Dit zorgt voor naamsbekendheid voor de fotograaf. Bij social media post is het redelijk eenvoudig om de naam van de fotograaf te vermelden. Dit kan onderaan je bericht. In magazines wordt de naam van de fotograaf vaak genoemd in de colofon of klein naast de foto.
Sommige uitingen lenen zich er niet voor om de naam van de fotograaf te noemen. Denk aan een visitekaartje waar jij je portretfoto op wil. Over het algemeen kun je aanhouden ‘waar mogelijk vermeld je de naam van de fotograaf’.
Doe je dat op de juiste manier dan straal je daarmee professionaliteit uit en je laat zien dat je de fotograaf waardeert. Zie het als een levi’s broek waar het labeltje ook duidelijk van zichtbaar is. Het zorgt voor een stukje naamsbekendheid van de maker.
Wist jij dat het vermelden van de naam van de fotograaf wettelijk verplicht is? Heb je vragen hierover? Laat het me weten.